úterý 4. listopadu 2014

Výběr kosmetiky a péče o pleť v zimním období

Je nutné a vhodné rozlišovat kosmetické přípravky v péči o pleť obličeje na „letní a zimní“?

Ano i ne.

Kosmetikou jsem se zabývala ještě dříve, než jsem začala jako profesionál  pracovat.
Vzpomínám na dobu koncem devadesátých let již minulého století, kde nás mnohé časopisy pro ženy zahlcovaly články, že pokud budeme používat hydratační přípravky v zimním období, tak naše pleť „omrzne“.
Naštěstí  už  dnes skoro všichni víme, že tomu tak není. Pleť je nutné hydratovat po celý rok, tedy i v chladném zimním období.  Setkávám se s klientkami, které v zimě mají pleť sušší než obvykle. Téměř vždy je to dané tím, že v tomto období  snadněji  zapomeneme dodržovat pitný režim a kůži rovněž nesvědčí časté přechody z chladného venkovního počasí do prostor vytápěných budov.
Proto je nutné i v zimě hydratační přípravky používat, ale je zde zapotřebí dodržovat určitá pravidla. Rozhodně nedoporučuji například super hydratační krém použít a hned vzápětí vyrazit do prostředí, kde se pohybují teploty “pod nulou”.
  • Krém je vhodné nanést ihned po probuzení, následně provést své ostatní ranní rituály, které nám zaberou dobrou půlhodinu času.
  • Poté je možné aplikovat make-up a v tu chvíli je pleť před zimou ochráněna.
Dodám ještě přirovnání – když utřeme, případně ošetříme podlahu speciálním přípravkem, tak pokud ihned otevřeme okno nebo dveře tak hrozí, že se se na podlaze v případě extrémně nízké teploty vytvoří náledí. Pokud ale dáme čistícímu prostředku čas na uschnutí, tak nám zůstane podlaha ošetřená, případně impregnovaná speciálním přípravkem.
Pro koho jsou tedy určeny tak zvané “zimní mastnější krémy“, které každá kosmetická firma nabízí?
Tyto krémy jsou určeny do teplot pod bodem mrazu. Jsou vhodné pro malé děti. Já je také doporučuji  lidem, kteří pracují ve venkovním prostředí. Pokud tento krém obsahuje ochranný faktor, tak je vhodné ho používat při zimní dovolené na horách.
Pozor ale u mastné pleti nebo pleti s akné.  Zde je vždy na zvážení, zda je přípravek tohoto typu nutný. Pokud jsou venkovní teploty skutečně nízké, tak ano, ale za předpokladu, že jakmile se z chladného prostředí vrátíme do tepla, tak pleť tonizujeme, abychom pleť zbavili právě té mastné složky. Mé facebook stránky: facebook.com/kosmetika Můj web: LucieUrbankova.com


Image courtesy of marin at FreeDigitalPhotos.net